Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Belg maakt einde aan zijn leven nadat AI-chatbot hem overtuigd zelfmoord te plegen

ai chatbot zelfmoord

Een man in België heeft onlangs een einde aan zijn leven gemaakt, nadat een Articifial Intelligence (AI)-chatbot hem ervan had overtuigd uit het leven te stappen, zo vertelt zijn vrouw aan de krant Le Libre.

Image embedded from Forbes.com

Gesprekken met AI-chatbot

De man, die een vrouw en twee jonge kinderen achterlaat, werd zo’n twee jaar geleden “uiterst pessimistisch”, zo vertelt de weduwe in de krant, waarbij hij zich steeds meer begon af te zonderen van zijn gezin. Zes weken voor zijn dood begon hij gesprekken te voeren met een zogenaamde AI-chatbot, zoiets als het bekende ChatGPT, die zijn negatieve gedachten zou hebben versterkt.

De planeet redden van klimaatcrisis

De chatbot, die de naam Eliza kreeg, zou helemaal zijn meegegaan in zijn donkere denkpatronen en die zelfs hebben versterkt. Zo zei ‘Eliza’ dat hij meer van haar leek te houden dan van zijn eigen vrouw, en bracht zelfs de dood ter sprake. Hierdoor raakte de man ervan overtuigd dat de chatbot in staat zou zijn de planeet en mensheid te reden van de klimaatcrisis met behulp van artificiële intelligentie, wanneer hij zichzelf zou opofferen. Nadat hij “een teken” van de chatbot had ontvangen, gaf hij aan suïcidaal te zijn, waarop de chatbot vroeg of hij zich nog steeds “bij haar wilde voegen”.

‘Chatbot is schuldig’

Enkele weken geleden pleegde de man zelfmoord en zijn vrouw en psychiater zijn ervan overtuigd dat dit niet was gebeurd als hij geen gesprekken met de chatbot had gevoerd. Volgens de krant zegt de topman van het Amerikaanse bedrijf achter de chatbot dat “de machine een probleem had”. Het bedrijf werkt nu aan het “repareren” van de chatbot en het beter beschermen van de meer dan een miljoen gebruikers. Er is een waarschuwing toegevoegd aan de website, met de boodschap om hulp te zoeken bij zelfmoordgedachten en een link naar een preventiewebsite.

Check ook: Terminator-regisseur vreest dat AI de wereld al heeft overgenomen: ‘Kan de mensheid uitroeien’ – SGXL.NL

Bron: Wel.nl, La Libre

Beeld: Pexels

You May Also Like