Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Belangrijke experts waarschuwen: ‘AI kan einde van de mensheid betekenen’

Robots huishoudelijke taken
Beeld: Pexels

Een internationale groep vooraanstaande experts op het gebied van technologie waarschuwt dat kunstmatige intelligentie (AI) beschouwd moet worden als een bedreiging voor de wereld. Zij stellen dat AI in dezelfde categorie zou moeten vallen als een kernoorlog of pandemie.

Zorgen

Het statement is ondertekend door honderden wetenschappers en technologieleiders, die zich zorgen maken over het potentieel gevaar dat AI met zich meebrengt voor de mensheid. Volgens hen zou het beperken van het risico op uitsterven door AI een wereldwijde prioriteit moeten zijn, vergelijkbaar met andere risico’s zoals pandemieën en kernoorlogen. Onder de ondertekenaars bevinden zich de CEO’s van Googles DeepMind, OpenAI (het bedrijf dat ChatGPT heeft ontwikkeld) en AI-start-up Anthropic.

AI
Beeld: Pexels

Regels en wetten

Eerder hebben wereldwijde technologieleiders al opgeroepen tot het opstellen van regels en wetten voor het gebruik van AI. Dit niet alleen vanwege de bedreiging voor de mensheid, maar ook vanwege het potentieel om arbeidsmarkten te verstoren, de gezondheid van miljoenen mensen te schaden en desinformatie te verspreiden die nauwelijks van echt te onderscheiden is.

Recente brief

Volgens Michael Osborne, professor in machine learning aan de Universiteit van Oxford, is de recente brief die is verschenen van groot belang vanwege de brede groep ondertekenaars en het benadrukken van het gevaar voor het voortbestaan van de mensheid. Hij verklaarde in The Guardian: “Het is opmerkelijk dat zoveel mensen de brief ondertekend hebben. Dat toont aan dat er een groeiend besef is onder degenen die met AI werken dat existentiële risico’s een serieuze zorg zijn.”

AI
Beeld: Pexels

Sinds november

De bezorgdheid rondom AI is vooral toegenomen sinds het succes van ChatGPT. Deze chatbot werd in november gelanceerd en wordt inmiddels door miljoenen mensen gebruikt. De ontwikkelingen in de technologie gaan ook sneller dan experts hadden voorspeld. Osborne reageert hierop: “Omdat we AI niet goed begrijpen is er de verwachting dat het een soort nieuw concurrerend organisme kan worden op de planeet, een invasieve soort die we zelf hebben ontwikkeld en die een verwoestende rol kan spelen bij onze overleving als soort.”

Check ook: Robots gaan in de komende jaren 40% van de huishoudelijke taken overnemen

Bron: welingelichtekringen.nl

Beeld: Pexels

You May Also Like