Life

Deze banken brengen torenhoge kosten in rekening als je wilt pinnen

Beeld: Unsplash julian21

Ben je ook benieuwd waarom je soms meer betaalt aan pinkosten dan je eigenlijk opneemt? In een wereld waar digitaal betalen de norm wordt, blijven de kosten voor contant geld een verborgen verrassing voor velen. In dit artikel duiken we in de wereld van pinkosten, onthullen we welke banken de portemonnee doen huilen, en geven we je tips om deze onverwachte kosten te omzeilen. Lees snel verder, en ontdek hoe jij slimmer om kunt gaan met jouw geld!

Waarom Rekenen Sommige Banken Pinkosten?

Het is een onaangename waarheid: terwijl jij contant geld opneemt, kan het zijn dat je bank ondertussen stilletjes je rekening slinkt. Dit fenomeen treft vooral klanten van twee specifieke Nederlandse banken – de Rabobank en Bunq. Maar waarom worden deze kosten überhaupt in rekening gebracht? Banksystemen onderhouden kost geld, vooral als het gaat om contant geld. De productie, distributie en beveiliging van fysiek geld vereisen een aanzienlijke investering. Bovendien spelen factoren als inflatie en de afnemende populariteit van contante betalingen een rol. Hierdoor zien sommige banken zich genoodzaakt om pinkosten door te berekenen aan hun klanten.

Beeld: Pexels RDNE Stock project

Welke Banken Brengen Pinkosten in Rekening en Hoeveel?

Bij de Rabobank kun je jaarlijks tot een bepaald bedrag contant opnemen zonder extra kosten. Echter, overschrijd je dit limiet, dan komt er een tarief van €5 plus 0,5% van het opgenomen bedrag bij kijken. Bij Bunq daarentegen begint het tarievenfestijn al na de zesde opname, met kosten die oplopen tot bijna €3 per transactie na de elfde keer.

Beeld: Pexels Roberto Hund

Hoe ontloop je deze kosten?

Het is duidelijk dat frequent geld opnemen bij bepaalde banken snel in de papieren kan lopen. Maar wat kun je hieraan doen? Hier zijn een paar tips:

  • Plan je opnames: Door grotere bedragen in één keer op te nemen, verminder je het aantal transacties en dus de kosten.
  • Overweeg een andere bank: Sommige banken bieden nog steeds kosteloze contantgeldopnames. Een overstap kan lonend zijn.
  • Gebruik digitale betalingen: Waar mogelijk, kies voor digitale transacties. Deze zijn vaak gratis en bovendien veiliger.

Contant Geld in een Digitale Wereld

Terwijl de wereld steeds digitaler wordt, lijkt contant geld langzaamaan naar het achtertoneel te verdwijnen. Met de opkomst van contactloze en mobiele betalingen, zouden de dagen van fysiek geld geteld kunnen zijn. Maar zolang er nog behoefte is aan contant geld, zullen de discussies over de kosten ervan blijven voortduren. Terwijl je de volgende keer naar de geldautomaat loopt, denk dan eens na over de echte kosten van jouw transactie. Met een beetje planning en kennis kun je voorkomen dat je te veel betaalt voor het gemak van contant geld. Onthoud, elke cent telt – zeker als het om jouw eigen geld gaat!

Check ook:

Dit is hoeveel spaargeld Nederlanders gemiddeld op de bank hebben in 2024

Copyright © 2022 SGXL Alle rechten voorbehouden

Mobiele versie afsluiten