Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Autobranche slaat alarm: ‘Stroomnet niet klaar voor elektrisch rijden’

De Nederlandse autobranche vreest dat het elektriciteitsnetwerk de grotere vraag naar stroom voor het opladen van elektrische auto’s en vrachtwagens de komende jaren niet aankan. Elektrische auto’s slurpen energie. Staan in de hele buurt tegelijk auto’s op te laden, dan kan ons stroomnetwerk dat niet aan. 

Per werkdag 1.416 laadpalen extra

Volgens de Rijwiel en Automobiel Industrie vereniging (RAI) staan er in Nederland 122.036 laadpalen. Nederland is koploper in publieke laadpalen. Daarvan staan er in ons land een kleine 33.000. De meeste publieke laadpalen vind je in Zuid-Holland. Het aantal laadpalen groeit hard. Volgens een prognose van E-Laad staan er in 2030 ruim 1,7 miljoen extra palen. Omgerekend betekent dat een toename van 1.416 per werkdag. Je moet dan denken aan publieke laadpalen, privé laadplekken, snelladers en palen bij parkeergarages, bedrijven en winkels. Ook het aantal elektrische en hybride auto’s auto’s groeit hard. In januari dit jaar reden er daarvan 200.000 rond in ons land. Dit jaar komen daar 50.000 elektrische en 12.500 hybride auto’s bij. Volgens de RAI Vereniging zijn er nog 400.000 extra nodig om de klimaatambities voor 2030 te halen.

De aanschaf van vrachtwagens

De overheid stimuleert de aanschaf van vrachtwagens. Van Bruggen is vooral bezorgd over de opties voor elektrische vrachtwagens. “Er moeten voor laadstations voor trucks in veel gevallen zware leidingen aangelegd worden. Een nieuwe verzwaarde netaansluiting aanvragen, zwaardere leidingen aanleggen en dit soort laadpunten realiseren, kost zo maar enkele jaren”, aldus Van Bruggen.

Daarnaast vindt de RAI Vereniging dat het kabinet ook moet blijven kijken naar ‘broodnodige andere duurzame technologieën’. “De focus ligt nu op elektrische batterijen, terwijl ook waterstof, hernieuwbare brandstoffen en plug-in hybrides beschikbaar zijn.”

Bron: welingelichtekringen
Beeld: Skoda

You May Also Like