Connect with us

Hi, what are you looking for?

Celebs

Arjen Lubach haalt uit naar Gordon: ‘Stop met downtertainment!”

arjen Lubach
Beeld: YouTube

Gordons downtelevisie op SBS 6 krijgt steeds meer negatieve reacties. De invloedrijke tv-ster Arjen Lubach is er nu ook bij betrokken. Gisteravond riep hij in zijn veelbekeken programma “De Avondshow met Arjen Lubach” op tot onmiddellijke stopzetting van programma’s als “Down the Road”.

Een vertekend beeld

Arjen liet zich duidelijk inspireren door debatexpert Lars Duursma, die vorige maand in een Twitter-thread Gordon en zijn laagdrempelige show volledig op het verkeerde been zette. Lars heeft een broer met het syndroom van Down en wijst erop dat downprogramma’s een ​​vertekend en daardoor schadelijk beeld van de werkelijkheid geeft. Arjen legde het nog eens uit aan zijn publiek van ruim een ​​miljoen op NPO 1: “Een heel klein deel van de mensen met Down functioneert ongeveer op het niveau van de mensen die je in die programma’s ziet, maar een veel groter deel is zwaarder beperkt. Daarom zijn die programma’s zo stom.”

Alleen maar entertainment

In zijn programma laat Gordon downjongeren zelfstandig met de trein reizen. “Maar even iets minder gezelligs: zelfstandig met de trein reizen, dat kunnen maar heel weinig mensen met Down”, zegt Arjen. “Om even een beeld te geven: van de 18-jarigen met Down in Nederland kan minder dan de helft schoenen strikken of iemand bellen.” Maar één op de tien downjongeren kan zelfstandig een reis maken en die kiest Gordon uit, zegt Arjen. “Het is nu echt alleen maar entertainment en het gaat nauwelijks meer over de keerzijde van het hebben van Down, want als je die programma’s kijkt en Gordon hoort, dan lijkt het alsof ze alles zelf kunnen.”

Beeld: YouTube

Onwetend

Arjen denkt dat Gordon onwetend is. De presentator liet clips zien waarin Gordon uitspraken deed als “hadden we maar allemaal downsyndroom” en: “Ze laten zelf zien in het programma dat ze ook gewoon zelf kunnen functioneren en op zichzelf kunnen wonen.” Volgens Arjen is dit totale onzin. “Ja, hij zegt hier dus dat ze ‘gewoon’ zelf kunnen functioneren en ‘gewoon’ op zichzelf wonen. Ja, een klein deel wel, maar het overgrote deel niet. En hij zegt nog wel meer rare dingen over het downsyndroom. Ik begin de indruk te krijgen dat Gordon eigenlijk geen idee heeft waar hij over praat.”

Downtertainment

Volgens Arjen moeten dit soort dingen niet aan Gordon overgelaten worden. “Weet hij eigenlijk wel iets van het downsyndroom?” Dan laat hij een fragment zien waarin Gordon zegt dat hij een cursus van een dag heeft gevolgd om het syndroom van Down te begrijpen. “Oké, Gordon heeft gewoon Wikipedia gecheckt, prima.” Arjen sluit uiteindelijk af met: “Er zijn heel veel stomme dingen. Stomme dingen waar we van af moeten. Het moet afgelopen zijn met downtertainment, oftewel: programma’s die púúr voor het vermaak een rooskleurig beeld geven van het syndroom van Down. (…) Laten we kappen met programma’s waarin die beperking onterecht wordt opgehemeld.”

Bekijk hier het fragment uit het programma

Check ook: LLDL ontmaskerd? ‘Deze deelnemers waren ook in ander programma te zien’

Bron: mediacourant.nl

Beeld: YouTube

You May Also Like