Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Archeologen ontdekken 3.400 jaar oude verdronken stad op bodem waterreservoir

verdronken stad

Een team van Duitse en Koerdische archeologen heeft een 3.400 jaar oude stad uit het Mitani-rijk aan de rivier de Tigris ontdekt, nadat een waterreservoir werd leeggepompt vanwege de droogte, meldt Phys.org.

Mogelijk belangrijk centrum Mittani-rijk gevonden

De nederzetting kwam eerder dit jaar uit de wateren van het Mosul-reservoir toen het waterpeil kelderde als gevolg van extreme droogte in Irak. Deze uitgestrekte stad met paleizen en verschillende prachtige gebouwen zou het oude Zakhiku kunnen zijn, waarvan wordt aangenomen dat het een belangrijk centrum van het Mittani-rijk was (ca. 1550-1350 v.Chr.).

Ontdekking oude steden

Irak is een van de landen ter wereld die het meest worden getroffen door klimaatverandering. Vooral het zuiden van het land kampt al maanden met extreme droogte. Om te voorkomen dat gewassen uitdrogen, wordt sinds december de belangrijkste wateropslagplaats van Irak, het Mosul-reservoir, in grote hoeveelheden leeggepompt. Dit heeft geleid tot de terugkeer van steden uit de Bronstijd die decennia geleden onder water stonden zonder voorafgaand archeologisch onderzoek. Het is gelegen in Kemune in de Koerdische regio van Irak.

verdronken stad

Reddingsopgraving

Volgens een persbericht van de Universiteit van Tübingen heeft de onverwachte gebeurtenis plotseling druk uitgeoefend op archeologen om in ieder geval delen van de grote en belangrijke stad zo snel mogelijk op te graven en te documenteren voordat deze opnieuw onder water komt te staan. De Koerdische archeoloog Dr. Hassan Ahmed Qasim, voorzitter van de Koerdische Archeologische Organisatie Dr. Jun., Duitse archeoloog Ivana Puljiz (Universiteit van Freiburg) en professor Peter Pfälzner (Universiteit van Tübingen) besloten spontaan een gezamenlijke reddingsopgraving in Kemune uit te voeren. De activiteiten werden uitgevoerd in januari en februari 2022 in samenwerking met de Antiquities and Heritage Authority van Duhok (regio Irak Koerdistan).

verdronken stad

Financiering

Binnen enkele dagen was er een reddingsteam gevormd. Kortetermijnfinanciering voor dit werk werd verkregen van de Fritz Thyssen Foundation via de Universiteit van Freiburg. Het Duits-Koerdische archeologische team staat onder enorme tijdsdruk omdat het onduidelijk is wanneer het water in het stuwmeer weer zal stijgen.

Bouwwerken ontdekt

In korte tijd hebben de onderzoekers het grootste deel van de stad in kaart gebracht. Naast het paleis, dat al werd gedocumenteerd tijdens een korte campagne in 2018, werden verschillende andere grote bouwwerken ontdekt: een enorm fort met muren en torens, een enorm magazijn met meerdere verdiepingen en een industrieel complex. Het uitgebreide stedelijke complex dateert uit de tijd van het Mittaniaanse rijk (ca. 1550-1350 v.Chr.), waarvan de Arkeonews beweerden dat ze het noorden van Mesopotamië en een groot deel van Syrië beheersten.

Nog in goede staat

Het team was verbluft door de goede staat van de muren – soms enkele meters hoog – ondanks dat ze gemaakt zijn van in de zon gedroogde modderstenen en meer dan 40 jaar onder water hebben gelegen. Deze goede bewaring is te danken aan het feit dat de stad werd verwoest tijdens een aardbeving rond 1350 voor Christus, en de ingestorte bovenste delen van de muren begroeven de gebouwen.

Keramische vaten en spijkerschrifttabletten

Van bijzonder belang zijn de ontdekking van vijf keramische vaten met een archief van meer dan 100 spijkerschrifttabletten. Ze dateren uit de Midden-Assyrische periode, kort nadat de aardbeving de stad trof. Sommige kleitabletten, mogelijk brieven, zitten zelfs in hun klei-enveloppen. Volgens Basnews hopen de onderzoekers dat de ontdekking belangrijke informatie zal opleveren over het einde van de Mitani-periode in de stad en het begin van de Assyrische heerschappij in de regio. Peter Pfälzner zei: “Het is bijna een wonder dat spijkerschrifttabletten gemaakt van ongebakken klei tientallen jaren onder water hebben overleefd.

Bescherming tegen nog meer schade

Om verdere schade door stijgende waterstanden te voorkomen, werden de uitgegraven constructies volledig bedekt met strakke plastic zeilen en bedekt met grind als onderdeel van een uitgebreid conserveringsproject dat werd gefinancierd door de Gerda Henkel Foundation. Dit was om de ongebakken kleimuren en andere vondsten te beschermen die tijdens de overstroming tussen de ruïnes verborgen bleven. De site staat nu weer helemaal onder water.

Bron & Beeld: 9GAG, Youtube National Geographic

You May Also Like