Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

9 dingen die slimme mensen nooit doen (en wat ze in plaats daarvan doen)

slimme mensen
Beeld: Pexels

Wat maakt een slim persoon slim? Is het het vermogen om goede beslissingen te nemen? Om het leven van anderen beter te maken? Of om beter te zijn dan alle anderen? Er zijn door de eeuwen heen debatten gevoerd over wat iemand precies slim maakt, maar ik denk dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat er zeker een paar dingen zijn waaraan een slim persoon zich nooit schuldig zal maken. Wil je weten welke dat zijn? Lees dan verder voor de 9 dingen die slimme mensen nooit doen (en wat ze wel doen)!

1) Impulsief handelen

We hebben ons allemaal wel eens schuldig gemaakt aan impulsief handelen. Of je nu iets koopt dat je niet van plan was te kopen, de straat oversteekt zonder op tegenliggers te letten of in het holst van de nacht aan een project begint als je niet kunt slapen, je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het allemaal wel eens gedaan. Hoewel sommige impulsieve acties misschien een heel klein beetje riskant zijn, kun je niet ontkennen dat ze allemaal volkomen menselijk zijn. Het is niet zo dat slimme mensen volledig verstoken zijn van deze verleidingen. Wat hen anders maakt is dat deze gedragingen minder vaak voorkomen en zeker niet gedragsmatig zijn. 

Wat ze in plaats daarvan doen: Ze denken na over hun beslissingen.

Een slim persoon zal proberen de voor- en nadelen van een beslissing af te wegen voordat hij er uiteindelijk een neemt. Om dit te doen, vergeten ze nooit hun due diligence te doen. Als ze bijvoorbeeld een belangrijke aankoop doen, doen ze het nodige onderzoek en vergelijken ze prijzen om er zeker van te zijn dat ze niet worden opgelicht of opgelicht. Ze kunnen zelfs de juiste mensen om advies vragen om een goede beslissing te nemen. Zij weten ook dat zij om hulp moeten vragen wanneer dat nodig is. 

Beeld: Pexels

2) Hulp weigeren

Veel mensen zijn bang om hulp te vragen omdat ze bang zijn dat ze behoeftig overkomen. Dat is volkomen normaal, want hulp vragen betekent dat je je kwetsbaar opstelt. Niet te vergeten dat de mogelijkheid bestaat dat je wordt afgewezen, en laten we eerlijk zijn: afwijzing doet altijd pijn. Het kan soms zelfs vernederend zijn. Dit zorgt ervoor dat we weigeren om hulp te vragen, zelfs als we het absoluut nodig hebben. Maar slimme mensen zijn slim genoeg om te weten dat ze om hulp moeten vragen als dat nodig is. 

Wat zij in plaats daarvan doen: hulp vragen wanneer dat nodig is.

Slimme mensen weten wanneer ze om hulp moeten vragen. Het is inderdaad eng, maar in plaats van zich zorgen te maken dat ze nee als antwoord krijgen, richten ze zich op de mogelijkheid om ja te krijgen. Dat komt omdat ze weten dat ze met meer en misschien betere middelen beter in staat zouden zijn hun doel te bereiken of hun probleem op te lossen, vooral wanneer ze tegen een muur zijn opgelopen. Hulp krijgen betekent natuurlijk ook dat ze nooit nalaten waardering te tonen voor de hulp die ze hebben gekregen.

3) Geld uitgeven

In een wereld vol big spenders kan zuinig zijn en geld willen besparen soms worden verward met goedkoop zijn. En slimme mensen worden vaak ten onrechte als zodanig beschouwd, omdat ze altijd proberen hun geld te besparen wanneer ze kunnen. Met de opkomst van online winkelen en bankieren is het gemakkelijker dan ooit om geld uit te geven dan te sparen. Net als ieder ander mens komen slimme mensen soms in de verleiding om meer uit te geven dan ze nodig hebben. Het verschil? Ze hebben een betere zelfbeheersing. 

In plaats daarvan sparen ze voor de regenachtige dagen.

Geld sparen is makkelijker gezegd dan gedaan. Slimme mensen weten dat. Maar toch proberen ze geld te besparen, en ze weten dat je met oefening altijd beter kunt worden in geld besparen. In plaats van dingen te kopen die ze niet nodig hebben, sparen ze. Ze proberen zich niet te laten verleiden door nep kortingen en “goede deals”, vooral als ze weten dat ze het toch niet nodig hebben. Wat hen helpt besparen is het feit dat ze daardoor niet alleen een hoger saldo op hun bankrekening krijgen, maar ook een duurzame levensstijl. Het is voor het milieu! Als de persoon bijvoorbeeld niet bekend staat om het verzamelen van schoenen, zal hij waarschijnlijk pas nieuwe kopen als zijn huidige schoenen kapot of onbruikbaar zijn. Dit voorkomt dat ze een goed paar weggooien, waardoor ze geld besparen en ook het milieu sparen. 

Beeld: Pexels

4) Weigeren hun fouten te accepteren

Veel van ons vinden het moeilijk om te accepteren als we het mis hebben, en dat is volkomen begrijpelijk. Fouten maken kwetst onze trots, en als we op onze fouten worden gewezen kan dat soms voelen als een persoonlijke aanval. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Slimme mensen weten dit, en daarom weten ze beter dan hun trots hun gedrag te laten beïnvloeden als ze het mis hebben. 

In plaats daarvan erkennen ze hun fouten. 

Slimme mensen proberen altijd te accepteren wanneer ze fout zitten. Ze schuiven de schuld niet af op anderen of wijzen niet met de vinger – ze geven gewoon toe dat ze zich vergist hebben.  Wanneer dit gebeurt, bieden zij hun excuses aan aan de mensen die zij onrecht hebben aangedaan. Ze weten de lessen die ze uit hun fouten hebben getrokken te verwelkomen, dankbaar dat ze nu beter weten. Het aanvaarden van zulke fouten betekent echter niet dat ze erbij blijven stilstaan. 

5) Stilstaan bij fouten uit het verleden

Het is volkomen natuurlijk en volstrekt menselijk om fouten te maken. Iedereen is in staat om fouten te maken, zelfs slimme mensen. Zij weten echter dat het geen zin heeft om te blijven stilstaan bij fouten uit het verleden. Zoals mijn favoriete gezegde luidt: het heeft geen zin te huilen over gemorste melk, en slimme mensen verspillen hun tranen niet.

Wat ze in plaats daarvan doen: ze leren de les en passen die toe in de toekomst.

Een slim persoon weet dat hij het verleden niet kan controleren, dat wat gekomen en gegaan is, gedaan is en niet veranderd kan worden. Dit betekent natuurlijk niet dat ze hun fouten gewoon negeren en doen alsof het nooit gebeurd is. Dat is niet leren, dat is gewoon onwetendheid. In plaats van zichzelf op de borst te kloppen voor wat ze verkeerd deden en wat ze beter hadden kunnen doen, weten slimme mensen de les te trekken uit hun fouten uit het verleden en die toe te passen in toekomstige situaties. 

Beeld: Pexels

6) Vertrouw op geluk

Slimme mensen geloven dat “als je niet plant, plan je om te falen”. Dit komt omdat, hoewel het soms belangrijk is om risico’s en kansen te nemen, slimme mensen statistisch gezien weten dat er een zeer kleine kans is dat je zult slagen als je alleen op geluk vertrouwt. Daarom broeden ze altijd plannen uit om zichzelf op succes voor te bereiden. 

Wat ze in plaats daarvan doen: hun acties plannen

Om succes na te streven, maken slimme mensen altijd zorgvuldige plannen om hun doelen te bereiken. Ze proberen te voorspellen wat er mis zou kunnen gaan, maken plan B en C (misschien zelfs plan D), en bereiden zich voor op de slechtst mogelijke scenario’s, mochten die zich voordoen. Zo weten ze wat ze moeten doen als het misgaat, waardoor ze voorbereid zijn op alle mogelijke scenario’s – het tegenovergestelde van vertrouwen op geluk!

7) Anderen de schuld geven om verantwoordelijkheid te ontlopen

Het kan voor een egoïstisch persoon erg pijnlijk zijn om te accepteren dat hij fout zit. Daarom wijzen ze liever met de vinger dan dat ze hun fouten toegeven, want het is moeilijk voor hen om toe te geven dat ze fout zitten. Hoewel sommige slimme mensen egoïstisch kunnen zijn, zijn ze dat niet allemaal. Veel intelligente mensen weten dat als ze fouten maken, ze hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zoals we eerder bespraken, is het volkomen menselijk om fouten te maken. Wat de goede appels van de slechte onderscheidt, is dat de eerste weet wanneer hij het moet toegeven en er verantwoordelijkheid voor moet nemen, en de meeste slimme mensen zijn goede appels.

Wat ze in plaats daarvan doen: verantwoordelijkheid nemen

Verantwoordelijkheid nemen is waarschijnlijk een van de beste dingen die je kunt doen als je een fout maakt, en slimme mensen weten dat. Zelfs als je de slimste persoon ter wereld bent, ben je nog steeds een mens, wat betekent dat je volledig in staat bent om een fout te maken. Daarom proberen ze altijd te erkennen wat ze fout hebben gedaan en dit te gebruiken om het in de toekomst beter te doen. Ze maken de juiste reparaties, en verontschuldigen zich bij de mensen die ze misschien hebben gekwetst. 

Beeld: Pexels

8) Liegen over hun vaardigheden/kennis

Veel mensen schamen zich als ze iets niet weten. Dat komt omdat dingen niet weten je onbetrouwbaar of dom kan maken, wat betekent dat het absoluut gênant kan voelen, waardoor ze liegen over dat ze het wel weten en er meestal nog dommer uitzien. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, weten slimme mensen niet alles, en dat weten ze ook. Dat betekent dat ze ook weten wanneer ze moeten toegeven dat ze iets niet weten of niet kunnen.

Wat ze in plaats daarvan doen: ze zijn eerlijk en tonen zelfbewustzijn

Slimme mensen zijn zelfbewust genoeg om de grenzen van hun intelligentie te herkennen. Ze doen niet alsof ze iets weten wat ze niet weten, alleen maar om relativerend over te komen of om slim over te komen. Dat komt omdat ze hun eigen capaciteiten goed inschatten. Zelfs als ze weten dat ze slimmer zijn dan gemiddeld, scheppen ze daar niet over op: ze blijven bescheiden. En in plaats van mensen te vermijden die slimmer zijn dan zij, proberen zij hen juist op te zoeken.

9) Vermijd anderen die slimmer zijn dan zijzelf

De wereld wordt geplaagd door pseudo-intellectuelen – mensen die denken dat ze slim zijn, maar dat eigenlijk niet zijn – die op hun hoge paard galopperen en iedereen beoordelen die ze minderwaardig achten. En veel van deze pseudo-intellectuelen vermijden anderen die slimmer zijn dan zij, omdat ze dan ontmaskerd worden als bedriegers. Echte, slimme mensen zijn niet bang voor mensen die slimmer zijn dan zij. Zelfs als ze een beetje angst en intimidatie voelen, overwint de nieuwsgierigheid om nieuwe dingen te leren meestal deze angst. Deze nieuwsgierigheid is wat hen van nature naar andere slimme mensen doet toegroeien.

Wat ze in plaats daarvan doen: vrienden worden met andere slimme mensen.

Slimme mensen maken van nature vrienden met andere slimme mensen, omdat zij een verlangen hebben om perspectieven en levensovertuigingen te leren kennen die buiten die van henzelf liggen. Ze weten dat het gevaarlijk is te geloven dat de jouwe de absolute waarheid is, daarom zoeken ze die van anderen op. En niet te vergeten: slimme mensen houden van een goede uitdaging, en wie kan hen beter uitdagen dan mensen die slimmer zijn dan zij? 

Check ook: Volgens onderzoek zijn sarcastische mensen bovengemiddeld slimmer

Bron: ideapod.com

Beeld: Pexels

You May Also Like