Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

5 tekenen dat het tijd is om een vriendschap te laten gaan

Beeld: Pexels

Niets lijkt een moeilijker vooruitzicht dan het laten gaan van een vriendschap. Of het nu dat meisje is met wie je naast je bent opgegroeid, je beste vriend van de middelbare school, je kamergenoot van de universiteit of je werkvrouw/echtgenoot van de eerste baan die je ooit had, elke vriendschap lijkt een unieke en speciale plaats in je leven in te nemen. En als je die persoon laat wegdrijven, wat zal die plaats dan opvullen? Blijf je dan achter met een leegte in zijn plaats?

5 tekenen

De waarheid is dat we in een ideale wereld elke vriendschap die er toe doet tot het einde der tijden zouden vasthouden. Zoals Brian A. “Drew” Chalker zegt in zijn populaire Reason, Season and a Lifetime: “Mensen komen altijd in je leven voor een reden, een seizoen en een leven. Als je erachter komt welke het is, weet je precies wat je moet doen.” Dus, hier is hoe je kunt uitzoeken of die vriend waar je je onlangs onzeker over voelde, hier was voor een reden, bedoeld om slechts een seizoen te duren – of echt zou mogen blijven voor het leven. Hier zijn 5 tekenen dat het misschien tijd is om ze te laten gaan…

vriendschap
Beeld: Pexels

Alle moeite komt van jou

Jij maakt de plannen. Jij bent degene die belt. Jij bent degene die een souvenir meeneemt van je reis naar het strand. Als je terugkijkt op het verloop van je relatie en merkt dat jij altijd proactief bent terwijl zij passief jouw inspanningen ontvangen en beantwoorden, dan is dat een duidelijk teken dat jij de enige bent die werkt om deze vriendschap in stand te houden. Doe een stap terug; kijk of ze plannen met je maken als je niet reageert. Als je jezelf aan de ontvangende kant van radiostilte vindt, heb je je antwoord.

Je kunt jezelf niet zijn bij hen

Tuurlijk, we hebben allemaal gedaan alsof we van voetbal of heavy metal of Jacks en Cokes houden op de universiteit om in een groep te passen. Maar die regels horen gewoon niet te gelden in individuele, volwassen vriendschappen. Als je niet het gevoel hebt dat je vriend van je houdt zoals je bent – je wereldbeeld, je voorkeuren, je leven, je seksualiteit, wat dan ook – dan hebben ze niets te zoeken in je leven. Als je ze hebt geaccepteerd zoals ze zijn, kunnen ze maar beter iets terugdoen. En zo niet, dan kunnen ze weg.

vriendschap
Beeld: Pexels

Je kunt niet op ze rekenen

Moedige vrienden kunnen leuk zijn, maar ze zijn, zoals de titel al zegt, moedig. Als je bevriend bent met iemand die je niet kan (of liever gezegd, niet wil) bijstaan op de weinige momenten in je leven dat je hem echt nodig hebt, dan is dat een teken dat je hem onmiddellijk uit je leven moet zetten. Velen zullen komen opdagen om een promotie te vieren, of om te dansen op je bruiloft, maar denk altijd aan degenen die komen opdagen als je een ouder in het ziekenhuis hebt, of je huilt op een dag die zwaar is geweest voor je geestelijke gezondheid.

Ze zijn zelden blij voor je

Zeggen dat er geen gevoel van competitie is in vriendschappen zou een leugen zijn; het is menselijk om levens te vergelijken en de successen en mislukkingen van anderen te gebruiken als barometers voor hoe ver we komen in het leven. Maar er is een grens en een vriend die die grens overschrijdt door te weigeren je beslissingen of keuzes te steunen, of die geen trots of geluk voor je kan voelen zonder dat dit wordt ingehaald door wrok, zal nooit echte waarde aan je leven toevoegen. Je zult ofwel voortdurend met hun gevoelens bezig zijn (wat telkens van je eigen gevoelens afneemt), ofwel niet in staat zijn om vreugde en overwinningen met hen te delen – geen van beide is goed voor de vriendschap.

Beeld: Pexels

Ze zijn onvolwassen

Dit heeft verschillende vormen; ze zijn behoeftig, ze zijn onzeker, ze liegen constant tegen je, ze zijn roekeloos… Een volwassen vriendschap moet precies dat zijn – volwassen. Niemand heeft nog tijd voor iemands onophoudelijke drama, en als dat een groot deel is van wat je vriend aan tafel brengt, is hij het misschien niet waard. Hun problemen moeten zij oplossen, niet jij, en het is niet jouw taak om hun ouder/AA sponsor/therapeut te zijn. Moedig hen aan om hulp te zoeken; en help dan jezelf door hen af te sluiten.

Check ook: 12 redenen waarom het OK is om vrienden te blijven met een ex

Bron: gqindia.com

Beeld: Pexels

You May Also Like